сік капусти користь і шкода

Що таке капуста:

Капуста городня (Brássica olerácea) - це дворічна рослина, сільськогосподарська культура, вид роду Капуста (Brassica) сімейства Капустяні (Хрестоцвіті).

Капуста належить до числа найважливіших овочевих рослин. Вона введена в культуру, мабуть, в доісторичні часи. Археологічні розкопки свідчать про те, що капусту люди стали використовувати з часів кам'яного і бронзового століть.

Харчове значення капусти обумовлюється її складом, який різниться в залежності від сорту: азотистих речовин 1,27-3,78%, жирів 0,16-0,67 і вуглеводів 5,25-8,56%.

Харчова цінність на 100 г 24 ккал.

Капуста - справжнє джерело всіляких вітамінів і корисних для здоров'я речовин. Всі знають, що людський організм - це складний механізм, який перестане безперебійно працювати, якщо порушиться певне співвідношення в ньому органічних і неорганічних речовин, а для підтримки цього балансу потрібно правильно харчуватися, забезпечувати своє тіло повним набором необхідних для життєдіяльності компонентів.

Капуста є в цьому нашим великим помічником, вона доступна і не потребує особливої ​​обробці і приготуванні.

Якщо ви помічаєте, що швидко втомлюєтеся, втрачаєте ранкову бадьорість вже до середини дня, мерзнете при незначному зниженні температури, не можете швидко зосередитися і легко застуджуються, можна з повною впевненістю сказати, що вам не вистачає вітаміну С. Саме його недолік позначається таким чином. Вітамін С не виробляється організмом, ми отримуємо його ззовні, здебільшого з їжею рослинного походження, тому запаси цього вітаміну слід періодично поповнювати.

Сира, квашена і навіть пройшла теплову обробку білокачанна капуста здатна відшкодувати недолік вітаміну С і повернути вам сили, тому включайте в свій раціон салати зі свіжої капусти, а при приготуванні гарячих страв з капусти намагайтеся звести до мінімуму час термічної дії, щоб не зруйнувати вітамін.

Дуже багато хто страждає від надмірної ваги, і ті з них, хто намагається впоратися з цією проблемою і вивчає способи схуднення, знають, що допомагає позбутися від зайвих кілограмів овочева дієта. Ефект заснований не тільки на те, що овочі практично не містять вуглеводів і завдяки цьому при їх вживанні не накопичується новий жир, але і на те, що в овочах є речовини, що допомагають нормалізувати порушений обмін речовин і тим самим спалити вже наявні жирові відкладення.

Важливу роль в нормалізації стану внутрішнього середовища організму грає вітамін 1В, який у великій кількості міститься в хлібобулочних виробах - головних винуватців повноти. Поповнювати запаси цього вітаміну огрядним людям найкраще за допомогою кольорової капусти, яку для цієї мети потрібно просто зробити одним з компонентів овочевої дієти або навіть звичайного харчування.

Користь соку капусти білокачанної:

Капустяний сік має противиразкових, сечогінну, жовчогінну, протиракову, кровотворних, загальнозміцнюючим, знеболювальну, протизапальну, антитоксичну, дезинфікуючим, бактерицидну, заспокійливу, проносним, антиатеросклеротическим, кровоспинну і ранозагоювальну дію.

Очисна функція капустяного соку досягається за рахунок вмісту в ньому великої кількості сірки і хлору. З'єднання сірки і хлору сприяє очищенню слизової оболонки шлунка і кишечника. Однак це відбувається тільки в тому випадку, якщо сік капусти ви п'єте в сирому вигляді без додавання солі. Додавання солі до капусти або її соку знищує її цілющі властивості. Крім цього, в капустяному соку є досить високий відсоток йоду.

Сік капусти є чудовим засобом, що очищає, особливо при ожирінні (для тих, хто хоче схуднути, потрібно вживати капустяний сік), лікує виразку дванадцятипалої кишки, корисний при гастриті, ефективний при пухлинах, лікує замки, використовується при висипах на шкірі, ангіні, стоматиті , вбиває шкідливі мікроорганізми.

Суміш соків капусти і моркви в співвідношенні 1: 2 відповідно є прекрасним засобом очищення організму, особливо при інфекції ясен, зухвалою Піоро, а також джерело вітаміну С. Відмінні результати виходять при лікуванні гастритів зі зниженою кислотністю, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, ентеритів, колітів , кардіосклерозу. У клінічних випробуваннях, за 3-4 тижні лікування соком капусти, у більшості пацієнтів симптоми виразкової хвороби згасали або зникали зовсім.

Застосування капустяного соку надає лікувальну дію при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, запорах, хронічному холециститі, гепатиті, жовчнокам'яній хворобі. Його з успіхом застосовують при цукровому діабеті, анемії, пієлонефриті, сечокам'яній хворобі, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця (стенокардії), подагрі, пневмонії, бронхіальній астмі і туберкульозі.

Позитивний вплив капустяного соку відзначено при порушеннях серцевого ритму, інших порушеннях в роботі серця і судин, порушення функції щитовидної залози, ураженні нервової системи, безсонні, головного болю, променевої хвороби, отруєннях солями важких металів, кровотечах, запальних і травматичних ушкодженнях шкіри (екземи, псоріаз, нейродерміт та інші шкірні хвороби, зовнішньо і внутрішньо).

Капустяний сік дозволяє зменшити несприятливі симптоми передменструального синдрому. Капустяний сік корисно пити по кілька склянок на день при отруєнні отруйними грибами.

Сік слід пити в свіжому вигляді, так як при зберіганні у нього з'являється запах сірководню, що свідчить про втрату його противоязвенной активності.

Але будьте уважні: пити його слід після очищення кишечника і на голодний шлунок, інакше гази замучать. Попередньо рекомендується очистити кишечник, випиваючи щодня морквяний сік протягом двох тижнів з щоденним очищенням клізмою. Для лікування випивайте мінімум 1 склянку 3-4 рази на день за 40 - 50 хв. до їжі.

Лікування соком капусти білокачанної:

Анемія, занепад сил

Вживають натщесерце 1/2 - 1 стакан соку свіжої капусти.

атеросклероз

Приймають свіжий сік по 1/2 - 1 склянці 3 рази в день за 30 хвилин до їди.

З профілактичною і лікувальною метою рекомендується пити свіжоприготований сік за 40-50 хвилин до їжі від 3-4 тижнів до 1-2 місяців, причому спочатку в невеликих кількостях по 1-2 столовій ложці 2-3 рази на день, поступово збільшуючи його обсяг до 1/2 склянки 3-4 рази на день. Помічено, що сокова терапія призводить у багатьох випадках до повного виліковування.

Гастрит, виразкова хвороба шлунка і кишечника, панкреатит, анемія, запори, туберкульоз легенів, статева слабкість

Вживають капустяний сік, розведений водою у співвідношенні 1: 1 або 1: 2. Прекрасне загальнозміцнюючий і лікувальний засіб.

Гастрит зі зниженою кислотністю

Сік з медом (1: 1) підвищує кислотність шлункового соку.

Його рекомендується пити, починаючи з 1/2 склянки, 3 рази на день до їди в теплому вигляді, протягом 3-4 тижнів.

При лікуванні і профілактиці змішують сік свіжої капусти і моркви (1: 2). Приймають по 1/2 л протягом дня.

Гострий катар верхніх дихальних шляхів, кашель, бронхіт

Теплий свіжий сік з цукром або медом (1-2 чайні ложки цукру або меду на 1 склянку соку) приймають протягом 5-6 днів по 1/2 склянки кілька разів на день.

Цукровий діабет

Рекомендується пити сік, розведений з водою 1: 1, по - # 188, - - # 8531, склянки за 30-40 хвилин до їжі.

Хронічний гастрит, виразка шлунка

Вживають по 1-2 чайних ложки соку на 1/2 склянки теплої води за 30-60 хвилин до їжі.

Хронічний холангіт, гепатит, виразковий коліт

Свіжий капустяний сік приймають по 1/2 склянки 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі.

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки

П'ють капустяний сік щодня по 3-5 склянок на день протягом місяця і більше з повторенням курсу лікування через 4-6 місяців.

Обмеження і протипоказання

Слід мати на увазі, що в зовнішніх листках капусти і в качані накопичується велика кількість нітратів.

Лікування соком брюссельської капусти:

Сік брюссельської капусти може надавати протиракову, прітовоцінготное, імуностимулюючу, протизапальну, кровотворної, протиатеросклерозну, антиінфекційне, антитоксичну, загальнозміцнюючу вплив. Крім того, встановлено протидіабетичний, відхаркувальну, проносну, сечогінну, жовчогінну дію цього соку.

Сік брюссельської капусти рекомендується для профілактики і лікування раку (особливо раку молочної залози, прямої кишки і шийки матки) анемії, запорів.

Велика кількість мінеральних солей, насамперед, калію, робить сік із брюссельської капусти найважливішим компонентом в меню хворих, що страждають серцево-судинними захворюваннями (гіпертонією, аритмією і ін.). Показаний сік і при ішемічній хворобі серця, діабеті, безсонні, простудних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхіті, астмі, туберкульозі.

Сік із брюссельської капусти повинен обов'язково входити в раціон харчування онкологічних хворих.

Суміш з соку брюссельської капусти, моркви, селери і редиски використовують для видалення слизу в бронхах при астмі, бронхіті та інших захворюваннях легенів.

Цукровий діабет

Вживають сік брюссельської капусти як сам по собі, так і в суміші з соками моркви, салату і стручкової квасолі.

Обмеження і шкода

Сік брюссельської капусти в поєднанні з соками інших овочів не принесе користі, якщо з дієти не будуть виключені всі концентровані крохмалі і цукру, а кишечник не буде регулярно очищатися від шлаків, що накопичилися.

Сік капусти червонокачанної

Сік з червонокачанної капусти застосовують в тих же випадках, що і сік білокачанної. Тому можна абсолютно спокійно використовувати рецепти, призначені для соку з білокачанної капусти.

Варто тільки відзначити, що у соку з червонокачанної капусти, в зв'язку з великою кількістю біофлавоноїдів, більш виражені властивості щодо зниження проникності судин. Тому він показаний при підвищеній ламкості капілярів, при кровотечах та т. П.

Лікування соком червонокачанної капусти:

Кашель, осиплість

Рекомендується сік з червонокачанної капусти з додаванням цукру або меду (для смаку) по чайній ложці кілька разів на день.

Обмеження і шкода

У зовнішніх листках капусти і в качані накопичується велика кількість нітратів.

Рецепти лікування соком капусти - з книги Кановская М.Б. «Лікування соками»

Як приготувати сік капусти:

Щоб приготувати сік з капусти не доведеться прикладати багато зусиль. Для цього необхідно видалити пошкоджені мляві листя і вирізати тверду основу капустини. Кращим варіантом для отримання соку буде соковижималка, але якщо такої немає, можна нарізати листя капусти ножем або пропустити їх через м'ясорубку. Отриману подрібнену масу потрібно покласти в марлю і вичавити сік в будь-яку ємність. Капустяний сік готовий.

Шкода соку капусти:

У капустяного соку практично немає протипоказань. Але все ж є протипоказання, про які слід пам'ятати. Це сік не рекомендують вживати при захворюваннях підшлункової залози. Також він сприяє виведенню зайвої рідини з організму, разом з тим виводяться і деякі корисні солі.

Так само цей сік протипоказаний при індивідуальній непереносимості або алергії на продукт.

Протипоказаний капустяний сік при гострому запаленні кишечника і при запаленні нирок.

Не слід вживати капустяний сік після інфаркту.

Іноді при прийомі капустяного соку турбує підвищене газоутворення.

Не варто приймати більше 2, максимум 3 склянок капустяного соку в день. Починати приймати капустяний сік слід з половини склянки, поступово збільшуючи дозу.