чорний кмин

Що таке чорний кмин:

Що таке чорний кмин, користь і шкода, як приймати цю рослину для лікування різних хвороб і чим конкретно корисний чорний кмин для здоров'я людини?

Ці питання часто виникають у тих, хто піклується про своє здоров'я і проявляє інтерес до народних методів лікування, зокрема до лікування за допомогою лікарських рослин. І цей інтерес зрозумілий. Може в цій статті, в якійсь мірі, ви зможете отримати відповідь на ці питання.

Чорний кмин або Nigella Sativa L - це рослина, що відноситься до сімейства Лютикова, а його насіння вже більше 3000 років використовують і як пряність, і як натуральне оздоровчий засіб.

Стебло прямостояче, гіллясте, висотою до 60 см. Листя перисті сірувато-зеленого кольору. Квітки великі, поодинокі, білі або блакитні, на довгих квітконіжках. Після запилення плодолистики зростаються в нагадують насіннєві коробочки многолістовки, містять після дозрівання чорні, тригранні, зморшкуваті насіння. Його можна порівняти з довгим стеблом з верхівкою, схожою на верхівку маку. Посередині знаходиться плід, порожнистий, з чорними насінням, що володіють специфічним смаком і запахом. Смак - трав'янистий, з легким горіховим відтінком, трохи нагадує материнку. Його насіння містить ефірну олію, флавоноїди, дубильні речовини, мінеральні солі.

Чорний кмин, відомий також як чорнушка посівна, римський коріандр і нигелла, в дикому вигляді росте в Східній Азії, Південній Європі і Північній Африці. Культивується в країнах Центральної і Південно-Східної Азії, в Північній Америці, переважно в Єгипті і на Середньому Сході. Батьківщиною рослини вважається Середземномор'ї.

Наукове іменування цієї рослини зовсім не «кмин», а «нигелла», що походить від латинського слова «nigellus», граматичної форми слова «niger», тобто «чорний». Ця назва кмин отримав завдяки чорному забарвленню насіння. Є у нього і народні, просторічні назви: «чорнушка посівна», «чорнуха», «чорний коріандр» (рос.) «Black seed» або «black semen» (буквально «чорне насіння»), «ніелле» (фр. Нім .), «мелансіон» (грец.), «шоніз», «сіах дана» (перс.), «кетчаз», «кетьяч» (іврит), «калаунджі» (хінді, урду), «криши джірак» (sans ), «каліджра» (бенг.), «калаонджі Джиро» (гуджраті), караунджі клунях (Таміл), Карун Чираг (мал.), «блек каравей сид», «хаббатуль - барака» ( «благословенне насіння») і « хаббуль - Сауда »,« шоніз »(араб.)

Користь чорного кмину:

Особливу популярність кмин і його масло, що цілком заслужено, має на сході, де кмин вважають священною рослиною і з успіхом використовують його для лікування різних захворювань вже близько трьох тисяч років. У Укаїни цілющі властивості цього дивного рослини поки відомі небагатьом. Ще в Давньому Єгипті чорний кмин, у вигляді насіння і масла, застосовували для лікування шлунково-кишкових захворювань, хвороб травного тракту, а також, у вигляді рослинного масла, в косметології - для масажу та масок для обличчя. Стародавні єгиптяни вживали кминне масло відразу після їжі, покращуючи травний процес (особливо після гострих і жирних важких страв).

Відомо також, що посудину з маслом чорного кмину був виявлений археологами в гробницях фараонів, а значить, стародавні єгиптяни шанували цю рослину, - адже в гробницю померлому клали тільки найцінніше. Великий арабський вчений Авіценна (Абу-ін-Сінна) характеризував кмин як «насіння, стимулюючий енергію тіла і допомагає боротися з втомою». На його думку, кмин зміцнює внутрішні органи, допомагає при болях в кишках і при розривах м'язової тканини. Тибетські лікарі застосовували кмин для лікування кон'юнктивітів і захворювань травного тракту. А монарх Карл Великий віддавав цій рослині почасти, змушуючи в обов'язковому порядку висаджувати чорний кмин на полях імперії франків.

Проведені дослідження чорного кмину показали, що основна цінність кмину - це його багатий хімічний склад, а основним його цілющим компонентом є ефірне масло. У його складі були знайдені речовини, що стимулюють природний клітинний біосинтез, такі як ензими, алкалоїди, токофероли, флавоноїди, дубильні речовини. У його насінні знайдено близько 35% жирних олій, і близько 0.5% ефірних масел. Багаті насіння чорного кмину і на вітаміни, такі як вітаміни групи В, а так само на мікроелементи: цинк, залізо, фосфор, мідь і інші.

Не менш цінними речовинами, що входять до складу цієї рослини є сапонін і нігелін, які володіють противірусними і антибактеріальними властивостями. Так само вони мають властивість стимулювати апетит і нормалізувати травлення. Як застосовують кмин.

Так, обсмажені насіння подрібнюються і з'єднуються з рослинним маслом. Отриманий засіб може використовуватися, як відмінний замінник крапель в ніс при будь-якому простудному захворюванні, що викликає нежить. З чорним кмином також можна (за відгуками) зробити зігріваючий компрес: насіння поміщають в тканинну пов'язку, закріплюють і накладають на лоб, на спину, на ноги, руки.

Чорний кмин можна вживати у вигляді напою (заварені насіння). Це обумовлено його заспокійливу дію. Такий напій позитивно впливає на нервову систему. Згідно відгуками про кмину чорному, це засіб благотворно для кровообігу. При цьому поліпшується колір шкіри. Поруч дослідників відзначається потужний вплив чорного кмину на судини. Його можна використовувати в лікуванні судинних захворювань.

Наука довела, що застосування чорного кмину в лікуванні склерозу судин головного мозку дає непогані результати. Вживання даної рослини показано молодим мамам, коли налагоджується лактація. Воно здатне стимулювати вироблення молока молочними залозами. Регулярне вживання кмину знизить ймовірність появи глистів та інших паразитів в нашому організмі. Ця рослина здатне послужити для профілактики дисбактеріозу кишечника. Вживання чорного кмину здатне знизити рівень цукру, завдяки чому показано які хворіють на цукровий діабет.

Компоненти, що входять до складу кмину, допомагають зменшити хворобливі лімфатичні вузли, корисні для зору. Кмин може бути використаний, як закріплює засіб при діареї (проносі) і при труднощах з сечовипусканням.

Шкода чорного кмину:

Шкоди для організму від чорного кмину НЕ буде (зрозуміло, якщо не переборщувати). У великих кількостях кмин може дратувати шлунково-кишковий тракт.

Протипоказаний він також при загостренні гастритів, при виразковій хворобі (підвищена кислотність).

Обережно слід вживати насіння чорного кмину людям, що страждають гіпотонією.

Врахуйте, що ця рослина (в будь-якому вигляді) заборонено вживати після недавно перенесеного інфаркту. Є також строгі протипоказання при ішемії, тромбофлебіті. При таких хворобах кмин заборонено навіть додавати в їжу для аромату - не те, що лікується їм! Будьте обережні.

Протипоказаний кмин при жовчнокам'яній хворобі, при цукровому діабеті, при тромбозах, а також під час вагітності. Від вживання насіння чорного кмину вагітним жінкам потрібно відмовитися повністю, оскільки вони можуть стати причиною скорочення матки. Кмин може бути шкідливий після операцій з трансплантації органів.

І, звичайно ж, кмин протипоказаний при індивідуальній його непереносимості.

Лікування чорним кмином, рецепти:

Удари, садна і синці

Добре прокип'ятити жменю чорного кмину в ємності з водою. Прийняти ванну тривалістю 15-20 хвилин, зануривши хворий орган в теплий відвар і ритмич-not, але рухаючи ім. Потім змастити хворе місце маслом чорного кмину (пов'язка не накладати) і оберігати від можливого навантаження. Процедуру повторювати щодня перед сном.

Змішати 1 ч. Ложку чорного кмину з 1 ст. ложкою меду і випити натщесерце перед сном зі склянкою гарячого чаю. Протерти хворе місце 3 рази.

Болі в спині, попереку та суглобах

Злегка підсмажити 500 г насіння чорного кмину, ретельно розмолоти за допомогою кавомолки і змішати з 150 г меду. Приймати цю суміш 2 рази в день, через годину після сніданку та вечері. Курс 10 днів.

Підігріти 20 крапель олії чорного кмину, інтенсивно і рясно натерти їм хвору ділянку і раз на добу пити по 5 крапель олії чорного кмину.

Змішати 500 г меленого чорного кмину і 500 г ферули асафетиди (рослини, з якого видобувається пахуча камедь) з чистим медом і приймати по 1 ч. Ложці 2 рази в день, вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Розмолоти чорний кмин, змішати з яблучним оцтом і накласти поверх марлі у вигляді мазі на хворе місце.

Головні болі

Змішати рівну кількість меленого чорного кмину, насіння анісу і меленої гвоздики. Отриманий порошок приймати по 1 ч. Ложці перед сніданком і вечерею.

Приймати по 1 ст. ложці олії чорного кмину 2-3 рази в день, поєднуючи це з розтиранням чола і області скронь.

Перемолоти 1 ст. ложку чорного кмину, насипати порошок на чисту носову хустинку, налити на нього трохи води, вичавити і закапати в ніздрі.

Перемолоти 1 ст. ложку чорного кмину, змішати з оливковою олією і, витиснувши суміш через носовичок, закапати краплі в ніздрі.

Чорний кмин від кашлю:

Кашель - це рефлекторна реакція організму на будь-яке подразнення дихальних шляхів. Найчастіше кашель супроводжує якої-небудь інфекції, застуді, але він може мати й інші причини, наприклад, виникати на тлі сильного стресу або при тривалих ураженнях нервової системи. Нерідко ми страждаємо і алергічних кашлем.

Кашель буває двох видів: сухий і вологий. При сухому кашлі слизові оболонки дихальних шляхів роздратовані, у нас дере в горлі і, скільки б ми не намагалися відкашлятися, полегшення не настає. При вологому кашлі виділяється мокрота.

Швидко позбутися від болісного сухого кашлю і прискорити одужання при кашлі вологому можна за допомогою чорного кмину.

Рецепти на основі чорного кмину

Чорний кмин від застуди:

У медицині існує узагальнююче для всіх простудних захворювань поняття ГРВІ - гостра респіраторна вірусна інфекція.

Рецепти на основі чорного кмину

  • У киплячу воду додайте 2-3 краплі ефірного масла чорного кмину і вдихайте пари.
  • Взяти порівну квітки бузини, листя шавлії, м'яти перцевої, додати 1/3 чайної ложки насіння чорного кмину, все ретельно перемішати. 40 г суміші проварити на слабкому вогні 5-10 хвилин в 250 мл води, процідити. Пити гарячим перед сном.
  • Змішати порівну листя брусниці, лист суниці і 1/3 чайної ложки насіння чорного кмину. 1 столову ложку суміші залити 200 мл води, довести до кипіння, настояти, процідити. Приймати гарячий відвар з медом по 1 склянці 3-4 рази на день до їди.
  • Змішати порівну плоди малини, кору верби, плоди анісу, листя мати-й-мачухи, квітки липи, 1/2 чайної ложки насіння чорного кмину. 1 столову ложку суміші заварити 200 мл окропу, настояти протягом 20 хвилин, процідити. Приймати в гарячому вигляді по 1 склянці на ніч як потогінний збір.
  • 3 столових ложки квіток липи і 1 чайну ложку насіння чорного кмину помістити в емальований посуд, залити 200 мл гарячої кип'яченої води, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 15 хв. Охолоджувати при кімнатній температурі 45 хв. процідити, залишок віджати. Обсяг отриманого настою довести кип'яченою водою до 200 мл. Застосовується як потогінний засіб всередину в гарячому вигляді по 1-2 склянки 2-3 рази на день. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
  • Змішати по 2 столових ложки листя мати-й-мачухи, кореня алтея, траву м'яти і 1 чайну ложку насіння чорного кмину. Суміш залити 600 г окропу і варити на слабкому вогні 3 хв. Дати настоятися приблизно 1 годину. Процідити. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки протягом дня.
  • Змішати по 1 столовій ложці листя шавлії, соснові нирки, корінь солодки, плоди анісу і 1/2 чайної ложки насіння чорного кмину. Суміш залити 600 г окропу і варити на слабкому вогні 3 хв. Дати настоятися приблизно 1 годину. Процідити. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки протягом дня.
  • Змішати 100 г звіробою звичайного, 100 г квіток ромашки аптечної, 100 г березових бруньок, 100 г листя суниці лісової, 100 г квіток цмину піскового, 1,5 чайних ложки насіння чорного кмину. Збір залити 1,5 л крутого окропу. Настоювати 1 годину. Процідити. Вживати в теплому вигляді замість чаю протягом дня (2-3 рази на день).
  • Можна заготовити більшу кількість збору і зберігати в скляній банці протягом року.

Рецепти з книги Л. Гурьянової «Сильніше, ніж женьшень. Чорний кмин"

Чорний кмин для схуднення:

Справжньою знахідкою для бажаючих скинути зайву вагу є кмин. Це - трав'яниста рослина, яка росте в країнах Близького Сходу. Чорний кмин відомий лікувальними властивостями, описаними ще в працях Авіценни. На батьківщині рослина називається «калінджі». Кмин як засіб для схуднення використовується порівняно недавно. В даний момент ця культура росте в Криму, на Кавказі, країнах Середземномор'я і Середньої Азії. Трав'яниста частина рідко використовується, в основному перевага віддається насінню, в яких міститься близько 7% ефірного і до 22% жирної олії. Ця рослина прискорює обмін речовин і володіє протизапальними властивостями. Тому його стали використовувати як дієтичну добавку.

Для того, щоб схуднути, використовують насіння кмину у вигляді чаю, так як в них у великій кількості міститься антиоксидант тімохінон. Рецепт чаю досить простий:

Чотири столові ложки насіння потрібно залити 200 мл окропу. Через 10 хвилин чай вже можна пити. Напій має специфічний смак і може здатися занадто гірким, але цукор або мед додавати заборонено. В крайньому випадку використовуйте замінник в мінімальній кількості. Вживати його потрібно щодня, вранці і ввечері. І не забудьте проконсультуватися з лікарем.

Схожі матеріали: