алергія на рибу причини симптоми лікування
У наш час стає все більш і більш поширеною така екзотична імунна реакція організму, як алергія на рибу.

Причому до основних винуватців її прояви можна віднести, як морських, так і річкових мешканців водойм і річок.

Досить рідко алергічна реакція буває у людини тільки на один вид риби, але найчастіше алергію провокують все численні види і підвиди надкласса риб.

Але до самих алергічних її видам можна сміливо віднести тунця, вугра, лосося і сома, що, звичайно, абсолютно не виключає розвиток перехресних реакцій на інші види морепродуктів, наприклад, таких як молюски та особливо ракоподібні.

Алергія на рибу - основні правила поведінки

З огляду на той факт, що розвиток алергічних реакцій виникає внаслідок надходження в організм великої кількості специфічного рибного протеїну - парвальбумін, який навіть при високій температурній обробці не зменшує своєї концентрації - це значить, що риба, приготовлена ​​абсолютно будь-якими методами, є аллергически небезпечною для організму людини, схильного до таких ситуацій (навіть в момент вдихання парів при її готуванні).

Також не забувайте про те, що, якщо ви приготували рибу в посудині, а після плануєте її використовувати для іншої страви, то у алергіка це може спровокувати загострення, так як навіть прекрасно вимита каструля може містити лише одну молекулу білка-алергену, який здатний викликати розвиток алергічної реакції.

Чітко контролюйте склад страв, які вам пропонують спробувати в кафе або ресторані. Якщо ви прийшли в гості, поцікавтеся процесом приготування їжі і уточніть, чи не смажилася вона в тому маслі. в якому готувалася риба. А також з'ясуєте, ніж заправлялися салати, тому що в деякі приправи входить рибний протеїн, який вам природно протипоказаний.

Вивчайте уважно етикетки на продуктах, що купуються в супермаркетах, тому що в них дуже часто може значитися такий інгредієнт, назва якого вам невідомо, але прийом якого вам особисто протипоказаний, наприклад, агар, альгінат, рибний ароматизатор, двонатрієва инозин.

Якщо хоча б один раз в житті у вас виникла алергія на рибу, тоді, на жаль, ваш лікуючий лікар, швидше за все, вам настійно порекомендує назавжди відмовитися від морських делікатесів. Але за великим рахунком уникати повторних реакцій прояви алергії досить таки просто, і не представляє особливої ​​складності. Все що вам необхідно - це просто відмовитися від даного продукту та всіх тих страв, до складу яких він може входити.

Так, і пам'ятайте, що бувають такі випадки, коли людина, змирившись зі своєю алергією на рибу, навіть і не підозрює, що в його організмі може жити рибний паразит гельмінт - анізакідоз, який дуже небезпечний як алерген, і може викликати дуже сильні алергічні реакції . Тому перш ніж самостійно поставити собі діагноз, сходіть на прийом до лікаря, який здатний провести правильну діагностику, визначити справжню проблему і призначити адекватне лікування.

Базові симптоми алергії на рибу

Як правило, при такого роду алергії основними симптомами є висипання у вигляді пухирів на шкірі живота, спини, грудей, шиї, стегон, схожі на кропив'янку та супроводжуються сильним свербінням і палінням.

Дуже часто до проявів у вигляді висипів приєднується процес розширення судин з підвищенням проникності стінок, а також підшкірної клітковини, що відповідно призводить до набряку шкірних покривів. Таке явище найчастіше спостерігається на шкірі обличчя і супроводжується поколювання навколо рота, особливо відразу ж після прийому їжі, також можуть набрякати очі і повіки.

Не варто забувати і про шлунково-кишковому тракті, який також страждає при алергії на рибу, при цьому порушується його секреторна функція, внаслідок чого може виникнути блювота і діарея. У більш запущеній формі захворювання (точніше гострої) спостерігається підвищення температури тіла, сильний головний біль, прискорене серцебиття, бронхіальна астма. а іноді навіть і анафілактичний шок.

Лікування алергії на рибу - що робити?

У лікуванні даного типу алергії основними методами є повна відмова від рибних продуктів, і тих страв, які можуть містити хоч найменший натяк на рибу.

До таких можна віднести:

  • рибне масло
  • рибна ікра
  • рибні ароматизатори
  • сурімі
  • суші, сашимі і темпура
  • анчоуси і креветки
  • соуси, супи і котлети, зроблені з риби

алергія на рибу причини симптоми лікування

Алергія на рибу у дитини

Дуже складно уявити собі повноцінне меню для дитини без додавання в нього риби. Тому як вона є, мабуть, одним з найкращих джерел високоякісного білка, який дуже легко засвоюється через відсутність в ньому грубих волокон. Також риба багата на повноцінні вітаміни групи А, В, D і РР.

Не варто забувати і про такі корисні для дитячого організму мікроелементи, як залізо, фосфор, кальцій, мідь, магній, і, звичайно ж, йод, який більшою мірою міститься в морській рибі. Плюс жирні омега-3 кислоти, які відповідають за будову клітинних мембран, сітківки ока і нервових тканин.

Для того щоб відповідна реакція дитячого організму не стала несподіванкою, прикорм рибних продуктів необхідно вводити поступово, приблизно, з 8 місяців. І перше, з чого можна починати - це рибне пюре в дозуванні ¼ чайної ложечки в поєднанні з овочевим пюре або кашею.

Поступово обсяг можна збільшувати, дотримуючись правила, що рибу дитині найкраще давати на сніданок, щоб організм до вечора встиг її переробити. Все вищесказане стосується ситуації, коли дитина взагалі не страждає будь-якими видами алергії, в іншому випадку вам необхідна консультація лікаря.

Перші симптоми алергії на рибу з'являються, як правило, вже в перші години після прийому препарату у вигляді поколювань мови, неба і горла, висипань на тілі, розлади шлунка з неприємними больовими відчуттями, блювоти і діареї. А також почервоніння в області губ, синюшність особи, набряклість і в рідкісних випадках набряк Квінке.

Якщо реакція організму була миттєвою і вкрай гострою, необхідно негайно викликати швидку допомогу, і до їхнього приїзду дати дитині антигістамінний препарат у відповідній віком дозуванні.

Карл Страховськи says:

У мене алергія на рибу з раннього дитинства, все точно як описувалося в статті. Якщо готую чоловікові, то в рукавичках, потім все ретельно вимиваю, під час готування, якщо смажу або запікаю, то просто сходжу сльозами і соплямя, кашляю, чхаю. Нікому не довіряю помити посуд після риби, так як, якщо хоч крапелька десь залишилася, то все, почухала очей і - набряк, зуд- Але їм ікру, креветки, мідії, печінка тріски, кальмари. Іноді знайомі не вірять, вважають, що аж надто у мене хитра алергія))

Маша 16 років says:

Я не переношу рибу на дух! Я йду на вулицю з будинку, коли в будинку риба. Я не можу навіть дихати, задихаюся від неї. Будь ласка, підкажіть мені, що робити?

Редакція: Маша, дана ситуація не вирішується онлайн! Вам варто записатися на прийом до алерголога за місцем проживання!

Алла 28 років says:

У мене алергія на рибу була в точності як тут написано, відразу набряк губ почервоніння, іноді навіть пухирі на губах, причому все одно - від маленького шматочка в горошину або від великого. Таке з раннього дитинства до 14 років було, а потім пройшло, зараз їм все рибне нормально. Ось і дитині генетично, напевно, передалося, до 3 років якось трошки посипати тільки могло, а зараз 3,5 року хоч крапля потрапить і миттєво губи почервоніли і опухли. Сподіваюся переросте, а поки намагаємося, щоб контакту з рибними стравами не було.

А у мене зовсім не такі симптоми, і не на всі види риб. Ось вчора сазана посмажила, поласувала, а в підсумку ніс моторошно чесався, аж роздряпала, потім прищики з'явилися на обличчі, теж свербіли. Сушену рибу оселедець теж їм, ніс дуже свербить, звичайно, але прищі вперше полезлі-

Може це не алергія зовсім? У лісі якщо гуляю, теж ніс сильно завжди свербить. Що і на ліс алергія?

У мене алергія на рибу з дитинства. Дізналися про неї, коли в гостях смажили рибу і мені стало погано, а точніше почався набряк Квінке. Всі друзі і знайомі приколюються над моєю алергією, я риби їсти не можу, а всі морепродукти легко, червону ікру теж, але тільки та що справжня, бувають підробки але мій організм не надурити =) Так що є і плюси, 21 рік риби і не хочеться.

Вітаю, допоможіть будь ласка. У донечки алергія на рибу і волоський горіх, а ми хочемо поїхати відпочивати в Туреччину. Чи можна їй купатися? Адже я чула, що можуть здуватися навіть коли понюхають пари риби або викупаються.

Ось на що алергія: оселедець - 1-2 клас, тунець - 1-2 клас, лосось - 1 клас, окунь - 1 клас, палтус 1-2 клас, короп, сазан - 1 клас, волоський горіх - 1 клас.

А на цю рибу немає: форель-0, скумбрімя-0, сардини-0.

Редакція: Ксенія, дану ситуацію краще розібрати на очній консультації у алерголога.

У мене алергія на все річкове і морське з народження, в дитинстві багато разів лікувалася, подовгу лежала в лікарні. Але у загальному-то алергія залишилася тією ж алергією, може бути щось стало краще, але я не помітила.

Зараз все одно не переношу навіть запах, відразу починається задишка. Якось подряпалася шматочком замороженою рибою через одяг, так відразу вилізли пухирі і стало свербіти. Але дивний феномен - з горем навпіл (іноді несильно опухають губи), але можу їсти кільку в томатному соусе- Це дуже дивно.

У нашого 4-річного сина алергія на все абсолютно річкові і морські продукти. До 2 років пробували вводити рибу, їв тріску і судак, все було норм. Але в один день пішла реакція - кропив'янка і набряк. Ось з тих пір така відповідь організму на будь-який натяк на рибу, в будь-якому вигляді: свіжа, варена, сушена, креветка, ікра, мідії, якщо хтось їсть, а потім погано вимиє руки і рот і доторкнеться або поцілує сина - миттєва реакція . В саду у нього у єдиного такий тип алергії, окреме меню в рибний день.

У цій статті не написано, але, якщо батьки помічали, що дитина схильна до алергічних реакцій, або були проблеми з дерматитом, то молоко в раціон варто вводити не раніше 1 року, яйце не раніше 2, а рибу і поготів тільки з 3 років. А ми ось свого часу не знали і з року рибу пропонували ((Тепер чекаємо і сподіваємося, що переростемо цю алергію, адже у 44% дітей, що здобули реакцію на рибу у віці до 3 років, є шанси розпрощатися з нею. Гірше прогнози у більш старшої групи дітей, а решта і зовсім на все життя залишаються без смаку риби в роті. Печалька (

Вітаю! З народження у мене ніякої алергії взагалі не було, але в два роки з'явився діатез, і лікуючий лікар прописав риб'ячий жир, та й пізніше з'ясувалося, що ще і в великих кількостях, що і спровокувало появу -рибной проблеми-!

Хоча я любитель по можливості порибалити, при цьому спокійно тримаю рибу в руках, можу-поцеловать-, а ось при термо обробках все проявляється саме так, як ви і описуєте! Навряд чи настільки риб'ячий жир? І чи містяться рибні протеїни і т.п. в водної рослинності, наприклад, морській капусті (її я іноді вживаю, начебто, все в порядку)?

Зараз обходжу за кілька метрів все місця і людей, де бачу рибу або якийсь морепродукт. Якщо зачепити шкіру, то починається жахливий свербіж, пухирі та почервоніння. Якщо вдихну запах риби (не кажу вже про смаженої!), То стає важко дихати, відчуваю, як усередині все набрякає. І вже якщо, не дай Бог, риба потрапляє внутрь- У дитинстві ледве врятували.

Залишити відгук